Свят

След внезапни наводнения в Индия: 14 души загинаха, повече от 100 са в неизвестност (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-малко 14 души са загинали, а повече от 100 са изчезнали след внезапни наводнения в Североизточна Индия. Сред изчезналите са 22-ма войници, съобщиха от армията.

Поне 15 моста са сериозно повредени или са се срутили. Няколко села са били наводнени, а стотици къщи са отнесени. В някои части на засегнатия североизточен щат Сиким е повредена магистрала, тръбопроводи и е нарушена мобилната мрежа. Спасителните операции продължават. Главният секретар на щата Сиким заяви, че около 3000 туристи са останали блокирани след наводненията, предизвикани от внезапните проливни дъждове, които заляха няколко града.

Около 3 000 туристи са блокирани в Лачен и Лачунг, както и 700 шофьори с техните превозни средства. 150 са мотоциклетисти. Евакуираме ги с хеликоптери, осигурени от армията и военновъздушните сили. Армията е успяла да помогне на блокираните да общуват със семействата си по интернет.

Виней Бхушан Патак, главен секретар на Сиким

Повече от 2000 души бяха спасени, а държавните власти са създали 26 лагера за помощ за повече от 22 000 души, засегнати от наводненията.

Проливните дъждове в Сиким започнаха късно вчера, което доведе до рязко покачване на нивото на река Тиста, когато са били отнесени части от язовир. Властите на Сиким призоваха жителите да не се приближават до реката. Училищата в някои части на щата ще останат затворени до края на седмицата.

Кабинетът на индийския премиер Нарендра Моди заяви, че правителството ще подкрепи щатските власти в борбата с последиците от наводненията.