Европа

Посланиците на държавите в ЕС се споразумяха за нов регламент, свързан с миграцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Повече солидарност за справяне с мигрантската криза в ЕС. Държавите-членки се споразумяха за нов регламент за управление на мигрантските потоци към Европа след дълги и сложни преговори между техните посланици.

Т.нар. "регулатор на кризата" ще позволи на държавите-членки на първа линия да ускорят процедурите за убежище, когато има масови незаконни пресичания на границата, но също и да споделят тежестта на приемането с други страни от Съюза.

Последните подробности по текста трябва да бъдат договорени с Европейския парламент.

"Позицията на Европейския парламент е да има обвързващи програми за релокация, упълномощени от Комисията, от координатор по разселването. В рамките на Съвета има съпротива, така че трябва да се споразумеем за компромис, който да доведе до някаква форма на ефективна солидарност, а не само на хартия", заяви Хуан Лопес Агилар (ПАСД), докладчик по темата за регулирането на мигрантската криза

Не всички страни бяха съгласни с преразпределянето на кандидадите за убежище в ЕС. Посланиците на Полша и Унгария гласуваха против, докато Чехия, Словакия и Австрия гласуваха "въздържал се".

"Не трябва да толерираме влизането на нелегални имигранти в Европа. Трябва да засилим граничния контрол. Страните от Централна Европа казват "не" на презаселването на хора, които са влезли нелегално и след това искат да преминат в трети страни. Това не е работило досега, няма да работи и в бъдеще", посочи Балаш Хидвеги, унгарски евродепутат от ФИДЕС.

Регулаторният регламент е последното парче от пъзела на Пакта за миграцията и убежището, договорен между страните-членки. Сега Европейският съвет и Европейският парламент се надяват да завършат имиграционната реформа до края на годината.