Европа

„Понеже е само на 15 години“: Няма да има разследване за сина на Кадиров, пребил затворник

От Euronews България Euronews България
Putin Kadirov AP Снимка: AP

Синът на чеченския лидер Рамзан Кадиров няма да бъде разследван за побой над затворник, обвинен в изгаряне на Корана, тъй като е само на 15 години, съобщи рускaта новинарска агенция "База", цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Кадиров е заявил, че се гордее със сина си Адам за това, че е придобил "идеалите на възрастен за чест, достойнство и защита на религията си".

Euronews Bulgaria информира в края на месец септември за видеоклип, разпространен лично от Кадиров. Кадрите показваха как синът му Адам удря и рита друг млад мъж, сгърчен на стол, а после го сваля на земята и го удря по главата. Чеченският президент назова тогава жертвата като 19-годишния Никита Журавел, задържан през май за изгаряне на екземпляр от Корана и преместен в мюсюлманската република Чечения в рамките на предварителния си арест.

Затворникът Никита Журавел се е оплакал на руския омбудсман, която заяви, че е предала въпроса на колегата си в Чечения.

Агенция "База", която има тесни връзки с руските служби за сигурност, предаде, че чеченското министерство на вътрешните работи е отказало да образува дело, тъй като Адам Кадиров не е навършил 16 години и не носи наказателна отговорност.

Рамзан Кадиров се радва на широка свобода на действие от страна на президента Владимир Путин да управлява Чечения като свое лично владение, но разгневи дори прокремълските хардлайнери с хвалбите към сина му, който преби етнически руснак.

Предполагаемото изгаряне на Корана не е било извършено в Чечения, а руските следователи заявиха, че са прехвърлили Журавел в чеченски арест, тъй като мюсюлманите там възприемат себе си като жертви на инцидента.

Рамзан Кадиров, който в четвъртък навършва 47 години, управлява Чечения с железен юмрук, откакто стана президент през 2007 г. Той се радва на щедро финансиране от страна на Путин, който иска да осигури лоялността на предимно мюсюлманската република и възстановяването ѝ от разрушенията, които бяха нанесени от две войни, предотвратили отделянето ѝ от Русия.

Кадиров все повече популяризира Адам и двамата му по-големи братя, като през март най-големият от тях беше сниман с Путин в Кремъл.

В края на септември се случи и още едно събитие: руският президент се срещна с Кадиров на фона на слухове за смъртта на чеченския лидер. По време на разговора Путин даде висока оценка на 46-годишният Кадиров, който, от своя страна, използва случая да се похвали с успехите на фронта.

"Правим каквото можем от самото начало до днес на територията на специалната военна операция. Можем да се похвалим. Вашите бойни части показват добри резултати там. Всеки ден взимат пленници и унищожават техника. Понякога се отбивам при тях и проверявам какво се случва, нямат никакви проблеми", каза Кадиров по време на срещата с руския президент в края на септември.

В отговор Путин помоли: "предайте на момчетата моите най-добри пожелания, както и най-добри пожелания на техните семейства".