Политика

Президентът връчва втория мандат през седмицата

От Георги Колев Георги Колев Редактор

През тази седмица се очаква да стане ясно кога ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на евентуално ново правителство в рамките на този парламент.
След като "Продължаваме промяната" не успя да събере мнозинство в Народното събрание и върна първия мандат, държавният глава обяви, че тази седмица ще каже кога ще задейства процедурата. Очаква се това да стане най-рано в средата на седмицата. Тъй като днес и утре президентът е на официално посещение в Черна гора.

По Конституция следващият опит се полага на втората политическа сила. Това е ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов многократно заявиха, че веднага ще върнат мандата. 

Третият и последен опит ще бъде за парламентарна група по преценка на държавния глава. Ако и те не успеят, България отива на нови избори. 
Президентът Румен Радев призова депутатите да използват времето около процедурата по връчване на трите проучвателни мандата, за да приемат ключовите закони, необходими на България за усвояване на парите от Европа.

В Черна гора Радев ще има двустранни срещи с държавния глава, председателя на парламента и министър-председателя. Наред с двустранните теми и партньорства ще бъде обсъдена и европейската перспектива на Черна гора.