Свят

Убиецът на Абе измайсторил оръжие, изстрелващо 6 куршума наведнъж

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Продължава разследването на убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе. Това става на фона на изборите в Япония за горна камара на парламента. 


Разследващите установили, че самоделното огнестрелно оръжие, използвано при нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе, е било пригодено да изстреля шест куршума наведнъж.


В неделя сутринта 41-годишният Тецуя Ямагами, който беше задържан на мястото на нападението, беше предаден на прокуратурата. Той беше обвинен в убийство. По време на разпита мъжът разказал, че оръжието му е направено от две метални тръби, свързани с тиксо, като във всяка метална тръба е поставил капсула с 6 куршума и барут. Ямагами обяснил, че е направил оръжието с две тръби или цеви, тъй като имало риск от грешка. По думите на мъжа той е правил и оръжия с три, пет и шест тръби.

 

Носил е чанта за рамо, изработена от плат. Вероятно е носил пистолета в тази чанта във влака. Мога да го опиша само като спокоен. Нищо повече. Не можем да разкрием повече подробности. Разследването продължава.

Казухиса Ямамура, ръководител на Първи отдел за разследване

Дупки от куршуми бяха открити и по кола, паркирана на 20 метра от мястото на нападението срещу бившия премиер. Шиндзо Абе беше нападнат на 8 юли в японския град Нара, докато изнасяше реч на предизборно събрание. Безработният 41-годишен Тецуя Ямагами, бивш военен, е стрелял два пъти зад гърба на политика, от разстояние около 10 метра. Абе беше откаран в болницата на Медицинския университет в Нара и почина пет часа по-късно. Политикът беше на 67 години. 

Мъжът, арестуван за убийството на Шиндзо Абе, бил убеден, че бившият премиер на Япония е свързан с религиозна група, разорила финансово майка му. Така политикът стана жертва на атентат за пръв път в следвоенната история на страната.

В същото време избирателите в Япония гласуват за Камара на съветниците – горна камара на парламента. На всеки три години нейният състав се обновява наполовина. В момента там заседават 245 съветници. Кандидатите се борят за 125 кресла.

Според политолози борбата ще се развие основните между трите водещи партии в Япония. 

Десноцентристката ЛДП начело с премиера Фумио Кишида обещава да вземе мерки за възстановяване на икономиката, пострадала от пандемията, да подкрепи бизнеса и малоимотните, да укрепи положението на средната класа и да стимулира потреблението. Освен това смята да увеличи бюджета за отбрана, съответно и военния потенциал на страната.