Икономика

В Украйна са блокирани около 22 млн. тона зърно, а новата реколта идва

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Продоволствената зърнена криза се разраства.

В Украйна са блокирани около 22 млн. тона зърно, а натискът нараства с началото на новата реколта. Страната обикновено доставя около 30% от зърното си за Европа, 30% за Северна Африка и 40% за Азия. Но с продължаващата руска военноморска блокада на украинските черноморски пристанища милиони тонове от миналогодишната реколта все още не могат да достигнат до местоназначението си - ситуация, която може да доведе до нарушения в световните доставки на храни. С руската блокада на украинските черноморски пристанища почти целият износ с кораби е спрян. Преди инвазията един тон пшеница в Киевска област струваше 270 долара, сега не може да се намери купувач дори при цена от 135 долара за тон.

 

Няма добра цена за нашето зърно. Складовете отказват да ги приемат. Фронтовата линия е недалеч оттук. Във всеки момент тя може да бъде унищожена от бомбардировки или ако бъдат запалени полетата.

Юрий Вакуленко, собственик на селскостопанско предприятие "Украйна"

Работниците ежедневно рискуват живота си, а понякога се натъкват на военни снаряди като ракети в полето. В страната, известна като "житницата на Европа", много земеделски производители са заплашени от фалити. Складовете в Централна Украйна са пълни със зърно, което не може да бъде изнесено заради войната с Русия. А пшеница вече узрява. Един фермер очаква да пожъне 500 тона, но за първи път от години не е сигурен какво да прави с тях.

 

Изправени сме пред най-трудната ситуация през последните 30 години. Сега на пристанището имаме запаси от около 5 млн. тона, предимно царевица и пшеница, и всички запаси са блокирани. За съжаление, не можем да ги складираме на пристанището, защото пристанищата са блокирани от руснаците.

Николай Хорбачов, председател на Украинската асоциация на зърнопроизводителите

Затрудненията при износа също оказват влияние върху експортните цени. Преди нахлуването на Русия, Украйна изнасяше по 6-7 млн. тона зърно месечно, но през юни е изпратила само 2,2 млн. тона.

 

Можем да намалим производството си, например през изминалия сезон Украйна отгледа 107 милиона тона зърно и слънчоглед, а вътрешното ни потребление е по-малко от 30 милиона. Точно тогава можехме да изнасяме 70 млн. тона, но направихме само 53.  След инвазията изнесохме само 5 млн. тона през последните пет месеца.

Николай Хорбачов, председател на Украинската асоциация на зърнопроизводителите

Понастоящем 30% от износа преминава през три пристанища на река Дунав в югозападната част на Украйна. Страната се опитва да доставя зърно през 12 гранични пункта с европейските държави, но камионите трябва да чакат на опашка с дни. Нахлуването на Русия доведе и до рязко повишаване на транспортните разходи. Цената за доставка на тазгодишната реколта ечемик до най-близкото румънско пристанище Констанца сега е 160-180 долара на тон, което е увеличение от 40-45 долара. Украйна разполага с около 65-67 млн. тона търговски складове за зърно, въпреки че 20% от тях се намират в окупираните от Русия територии.