Икономика

Пеевски предупреди Василев: Преосмислете модела си на взаимодействие с парламента

От Euronews България Euronews България
Peevski (1) Снимка: Пресцентър ДПС

“Както вече заявихме, парламентарната група на ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му”. Това се заявява в декларация на депутата от ДПС Делян Пеевски, който през последните месеци представя пред медиите позициите на партията по ключови въпроси, свързани с управлението на страната.

Повод за „писмото“ на Пеевски са предложените от финансовия министър Асен Василев промени в данъчното законодателство и в частност вдигането на ДДС на ресторантьорите от 9 процента на 20%.

„В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като „донос-бонус“, обяснява Пеевски. 

Той припомня, че в проведения разговор в НС, в който са участвали лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от партията - Делян Добрев, темата е била „обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%“.

„Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и с всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър“, твърди Пеевски 
 
„За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки...“, допълва той.

После заявява: „А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива“.
 
„Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация“, завършва Пеевски.