Политика

Дария Дачева, политолог: Липсва адекватна комуникация между правителството и протестиращите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Липсва адекватна комуникация между правителството и протестиращите. Това каза в „Добро утро, Европа“ политологът Дария Дачева. По думите ѝ няма да се стигне до сваляне на кабинета, защото управляващите партии няма да го допуснат, и ако се наложи, ще се стигне дори до компромиси, но не и до криза в управлението.

Ето какво още сподели тя:

Протести винаги ще има. Много е интересно, че в този момент управлението им слага едни много странни етикети – че са русофили, че някой седи зад тях... Дори това да е вярно, то със сигурност не е вярно за цялата част от протестиращите. Такава генерализация е много странна.

Кабинетът със сигурност бърка в комуникацията си с тези хора. Независимо какви са техните очаквания и дали техните искания са релевантни и реалистични към този момент, все пак те са граждани на страната, със своите желания и изисквания.

Въпреки че имаме редовно правителство, все още има разделение – не само в управлението, но и в обществото – между т. нар. умнокрасивитет и останалите хора, в които явно се включват и зърнопроизводителите, и хората, които работят в сферата на енергетиката. И по този повод, за съжаление явно министър-председателят не се идентифицира с хората, които протестират, и комуникацията не е достатъчно добра. Просто се поставя една граница – вие сте от другите, ние не искаме да имаме нормален диалог с вас.

Протестите на миньорите и на зърнопроизводителите си приличат по отношението на премиера към тях. Тези протести имат доста дълга история и нищо не се случва. Те са спорни – не само за управлението, но и за останалата част от обществото. Но не смятам, чер комуникацията от правителството към тези хора е нормална. Както не смятам, че и те достатъчно добре обясняват своите искания на останалата част от обществото.

В момента тази сглобка е политически изгодна за всички. ГЕРБ атакува повече правителството, но когато стане ротацията, другата партия ще засили атаките. 
Пиарът на Пеевски действа много добре за изчистване на имиджа му. Управляващите нямат избор, трябва да работят с ДПС, докато не стане някой голям скандал. Например, да се повдигне темата за Росенец или не излезе Христо Иванов със спорно изявление за ДПС.

 

Единственото ясно за София (за предстоящите избори за кмет - бел. ред) е, че ще има балотаж. Много е важно какво се случва в кампанията, защото и Терзиев, и Хекимян, са в много интересна позиция - те трябвяа малко или много да играят една роля. Но е много важно да погледнем и към общинския съвет - в публичната среда се говори само и единствено за това кой ще бъде кмет. А е много важно да видим кой ще бъде в общинския съвет. Защото имаме и този вариант - кметът да няма мнозинство в общинския съвет.

На първи тур партийните централи ще си гласуват за кандидатите, но после гласовете на Вили Лилков ще отидат при Хекимян като атикомунистическа партия, а на Ваня Григорова избирателите ще припознаят Терзиев като свой кандидат. Ако Терзиев стане кмет, много е възможно да няма подкрепа в Общинския свет. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.