Политика

Денков: Протестиращите ни пречат да предоговорим това, което те искат

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Все още предстои да се преговаря с ЕК за ангажимента на България да намали с 40% емисиите от въглищните централи спрямо регистрираните такива през 2019 година. За целта обаче е било нужно да бъдат входирани редица документи, включително и териториалните планове на трите въглищни региона. Протестиращите ни пречат да предоговорим това, което те искат.

Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя.

Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, подчерта Денков.

Той заяви, че протестиращите са били подведени от партийни активисти на "Възраждане" и "Левицата", които искат да извлекат политически дивиденти от създалата се ситуация за местните избори.

Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални протести, няма да помогнат на миньорите. Ако не бяхме спазили срока 30 септември за изпращане на плана, целият този разговор става излишен – ще изгубим средствата и всеки ще се оправя самичък. Ако изпуснем средствата, това ще бъде престъпление не само към тези региони, но и към нашите и техните деца. Практика със социални пакети съществува в света, това не е наше изобретение. Въпросът е заедно със синдикатите да седнем заедно, за да видим как тя може да се приложи. Не виждам какво повече може да се направи като компромис. Ние сме заложили всички основни искания, въпросът сега е да се реши как те да бъдат финансово отразени – а това става с разговор. Компромисът е, че ще държим вратата отворена.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

По отношение на обезщетение на работниците, които решат да напуснат, и няма да искат работят в държавния оператор, правителството ще осигури компесаторни пакети - стандартният пакет в другите държави е 24 заплати, но правителството обмисля пакет от до 36 заплати. Премиерът обаче уточни, че това ще бъде уточнено на преговорите със синдикалните организации, тъй като ще зависи и от стажа на миньора - например дали е работил в даденото предприятие 5, 7 или 10 години например. Сумата от 150 000 лева на човек също ще бъде обсъждана тепърва дали да е толкова и на базата на какво да се преценява кой колко пари да вземе.

Стои предложението за създаване на държавен оператор, който да рекултивира мините, а в близост до тях да се изградят индустриални бизнес зони, в които да работят заетите в мините.

Паралелно с изказването на Денков стана ясно, че протестиращите енергетици са решили, че няма отворят прохода Хаинбоаз за преминаване на леки автомобили и днес и утре преди обяд, предаде БГНЕС. По-рано днес бе обявено, че трафикът на автомобили и камиони до 12 тона ще бъде пуснат днес до 20 ч. и утре преди обяд от 4 ч. сутринта до 10 ч. Енергетиците, обаче, промениха своето решение. И двата синдиката и КТ Подкрепа, и КНСБ отказаха среща с премиера Денков в София в МС. Около 7 часа по мегафон на протеста бе разпространена информацията, че Денков ще пристигне при протестиращите енергетици на място при пътен възел Стара Загора на АМ Тракия.