Свят

Водолази любители чистят водите на плаж в Ню Йорк

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Тези водолази не са доброволци около екзотичен остров, а от водите край Ню Йорк.С кислородни бутилки, закрепени на гърба им, те се спускат в напълно различна среда.Само на метри от пясъка, подковообразни раци и други ракообразни пълзят по морското дъно, осеяно от морски раковини и колонии от корали.

Но покрай обитателите на дъното се носят пластмасови бутилки, опаковки от бонбони и парчета от въдици. Замърсяването разваля пейзажа и застрашава морската екосистема.

Почистването на тези води се е превърнало в мисия за Никол Зелек, инструктор по гмуркане в школата SuperDive. 

 

Грижата за това място за гмуркане е работа, продиктувана от любов. Идваме всеки месец. Дори през зимните месеци, когато е студено, защото сме поели ангажимент да почистим тези води.

Никол Зелек – основател на школа за гмуркане SuperDive

Изхвърлянето на пластмаси за еднократна употреба и други трудни за разграждане материали замърсява световните морски ресурси години наред, като някои от боклуците представляват опасност за живота под водата.

До 2025 г около 250 милиона тона пластмаса ще попаднат в световните океани, според PADI AWARE Foundation, природозащитна група, която финансира глобалния проект Dive Against Debris (“Гмуркане срещу останките“).

 

Плуваме на този плаж от малки, вече 30-40 години. И когато тези хора идват да почистят плажа, това е чудесно. А други хора пренебрегват замърсяването. Казват: „Това не е моя работа“. Добре е всички да сме сигурни, че тези куки ще бъдат извадени от водата и децата няма да бъдат убодени.

Фаусто Оливо – жител на Ню Йорк

Въпреки че са в ход по-амбициозни проекти за събиране на огромни маси от плаващи отломки в по-дълбоки води, дребномащабното почистване на крайбрежието е важна част от битката срещу замърсяването на океана, твърди организацията с нестопанска цел Ocean Conservancy („Съхраняване на океана“).