Свят

Кувейтски водолази чистят морското дъно от последствията от войната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Група кувейтски водолази имат мисия да почистят морското дъно на малката държава от Персийския залив и да подобрят морската ѝ среда. Ръководителят на екипа Уалид Ал-Фадел казва, че са успели да извадят 172 лодки и яхти. Според Ал-Фадел тези плавателни съдове са възпрепятствали морския трафик и са съдържали приблизително 40 000 галона гориво и нефт, което е представлявало значителна заплаха за морската екосистема.

 

Един от най-тревожните и опасни остатъци, с които сме се сблъсквали, е от войната. Спасихме оръдия от островите Кубар, Карух и Ум ал-Марадим. Тези оръдия от войната, вследствие на приливните движения, потънаха на морското дъно и върху кораловите рифове. 

Уалид Ал-Фадел, ръководител на Кувейтския екип за гмуркане

През август 1990 г. иракските сили нахлуват в Кувейт и в рамките на два дни завземат контрола над богатото на петрол емирство. Според Комисията на ООН за обезщетения 700 петролни кладенеца са подпалени, а най-малко 80 кораба са потопени, много от тях натоварени с петрол и боеприпаси, което води до катастрофални екологични последици. Абед Ал-Кундари, член на кувейтския екип за гмуркане, казва, че работата им в областта на околната среда го кара да се чувства горд. 

 

Много се гордея с ролята си в почистването на плажовете и подпомагането на опазването на морската среда в Кувейт. Опитвам се да повишавам осведомеността на обществеността, младежите и морските ентусиасти, че трябва да работим за опазването на морската екосистема.

Абед Ал-Кундари, член на кувейтския екип за гмуркане

Замърсяването на морската среда продължава да бъде значителна заплаха за нея. Според изследователи кораловите рифове в Кувейт намаляват поради липса на осведоменост, липса на строги закони за околната среда или липса на тяхното прилагане.