Европа

Румъния се отказва от въглищата след 2030 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Vuglishta

Подобно на България, и Румъния постепенно ще се откаже от въглищата след 2030-а, за да ги замени с газ и възобновяема енергия. Очаква се северната ни съседка да го направи шест години по-рано от нас.

В същото време се появи информация, че страната планира да унищожи над 100 хектара гори, за да увеличи площта на въглищна мина. Това противоречи на идеите за декарбонизация, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Подобна е ситуацията и в Германия - най-голямата икономика в Европа. В страната отново отвориха няколко електроцентрали, работещи с въглища, в опит да увеличат производството. Причината - доставките на газ от Русия, които спряха след началото на инвазията в Украйна. А в Северен Рейн-Вестфалия се стигна и до премахването на вятърни турбини, тъй като се оказаха на пътя на въглищна мина, която беше разширена. Това постави под въпрос обещанията на Берлин да се откаже от въглищата до 2030 година. 

Франция е сред първите държави в ЕС, които се отказват от въглищата. Президентът Еманюел Макрон потвърди, че страната ще затвори всички въглищни централи до 3 години, т.е. до края на мандата му през 2027 година. Според "екологичния план" на Париж страната ще ограничи парниковите газове с 55% до края на десетилетието в сравнение с нивата от 90-те. Освен това ще се насърчава производството на електрически коли. Франция обяви и, че ще инвестира 40 млрд. евро в зеления преход през следващата година.