Икономика

Мъск се отказва от сделката за 44 милиарда долара с Twitter

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск обяви, че се оттегля от сделката за закупуване на Tуитър на стойност 44 млрд. долара.


Споразумението за придобиване беше подписано на 25 април, а оттогава Twitter загуби над 25% от борсовата си стойност. Акциите на Tesla също паднаха с приблизително толкова за същия период. Ако сделката се провали, собственикът на Tesla и SpaceX ще трябва да плати на Twitter компенсация в размер на 1 млрд. долара, като от социалната мрежа може да го съдят и за още пари.


Мъск прекратява споразумението за сливане, тъй като Tуитър е в съществено нарушение на множество разпоредби на това споразумение, заяви адвокатът му Майк Ринглър в писмо до Комисията по ценни книжа и борси от 8 юли. Туитър изглежда е направил неверни и подвеждащи твърдения, на които Мъск е разчитал при сключването на Споразумението за сливане, и вероятно ще претърпи съществен неблагоприятен ефект за компанията, се казва в него.


В продължение на почти два месеца г-н Мъск е търсил данните и информацията, необходими за извършване на независима оценка на разпространението на фалшиви или спам акаунти в платформата на Tуитър, се казва още в писмото. Тази информация е от основно значение за бизнеса и финансовите резултати на Tуитър и е необходима за осъществяване на транзакциите, предвидени в Споразумението за сливане.


Изпълнителният директор на Tуитър Брет Тейлър написа съобщение в социалната мрежа след съобщението на Мъск.


"Управителният съвет на Tуитър се ангажира да приключи сделката на цената и при условията, договорени с г-н Мъск, и планира да предприеме правни действия за прилагане на Споразумението за сливане", заяви той.