Икономика

Акционерите на Twitter съдят Мъск, защото е "свалил" цената на акциите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 144716

Акционерите на Twitter съдят милиардера Илън Мъск. Според техните твърдения той е "свалил" цената на акциите с близо 30 процента през последните месеци, заради некоректни действия около сделката. Милиардерът предложи да купи социалната мрежа за 44 милиарда долара

 

Акционерите на Twitter са подали иск, в който обвиняват Илън Мъск в "незаконно поведение", целящо да внесе съмнение в офертата му за закупуване на компанията за социални медии.

Според тях милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla се е опитал да понижи цената на акциите на Twitter, защото иска да се откаже от сделката или да договори значително по-ниска покупна цена.

На светско събитие, журналисти попитаха майката на Мъск дали подкрепя сина си в стремежа му да стане следващият собственик на Twitter.

 

Подкрепям децата си във всичко, което правят!

Мей Мъск, майка на Илън Мъск

Миналият месец Мъск предложи да закупи Twitter за 44 млрд. долара.

За да финансира част от придобиването, той е продавал акции на Tesla и акциите на производителя на електромобили са загубили почти една трета от стойността си от обявяването на сделката на 25 април.

Той е нарушил и клаузите за неразпространение на информация и за неразкриване на детайли от договора си с компанията. По този начин Мъск се е надявал да понижи цената на акциите на Twitter и след това да използва това като претекст, за да се опита да предоговори закупуването, се казва в иска.

Акциите на Twitter паднаха до 39 долара, което е с 27% под офертната цена на Мъск от 54 долара.

Според акционерите, милиардерът се е облагодетелствал с повече от 156 млн. долара от това, че не е оповестил навреме, че е купил 5% от Туитър до 14 март. Така цената на акциите на Twitter е можела да бъде по-висока, ако инвеститорите са знаели, че Мъск е увеличил дела си.

Като е забавил оповестяването на дела си в Twitter, Мъск е участвал в манипулиране на пазара и е купил акции на Twitter на изкуствено занижена цена, се казва в иска.