Добро Утро, Европа

Журналист в РСМ: Обществото няма да приеме „френското предложение“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ако премиерът и управляващата коалиция в РСМ преценят и имат достатъчно депутати, ще приемат „френското предложение“, но обществото няма да го приеме. Това заяви в „Добро утро, Европа“ журналистът от Северна Македония Виктор Канзуров. И допълни, че за средностатичтическия гражданин в югозападната ни съседка, да му кажеш, че македонскатта народност е нова, е обида.

 

 

Ако говориш публично там, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров, Яне Сандански, Пере Тошев са българи, ти си враг на държавата – все едно дали се чувстваш българин, македонец, албанец, турчин, влах, сърбин... И няма как медиите да те отразяват.

Виктор Канзуров, журналист

Да, пропагандата е такава – обикновените македонци вярват, че България иска да затрие Северна Македония от лицето на света, потвърди Канзуров.


Москва и Белград се възползват от ситуацията, те не я създават, смята журналистът. В РСМ е ОК да се каже, че има сръбско влияние, защото там хората го подценяват. Но тук като се прави култ, че на 100% е така, това обслужва погрешното разбиране още от началото на прехода – дайте да признаем Македония за независима държава, за да си осъзнаят корените и по-крайните ще се върнат към българското, дайте Люпчо Георгиевски, ВМРО-ДПМНЕ да дойдат на власт, дайте 1999-а година Костов и Георгиевски да подпишат декларация, дайте Договор за добросъседство, и така само се рециклира югославското разбиране. Ако там се подценява сръбското влияние, тук се преувеличава, убеден е Виктор Канзуров.


Цялото интервю вижте във видеото.