Добро Утро, Европа

Борел и Блинкен приветстват компромисното предложение за България и РСМ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подкрепят започването на преговори за присъединяване на Северна Македония с ЕС. В съвместно заявление двамата приветстват „компромисното предложение“, което отчита интересите и тревогите и на Северна Македония и България.


Борел и Блинкен твърдят, че в този критичен момент от европейската история, белязан от неоправданата руска агресия срещу Украйна, напредъкът по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС е от ключово значение за укрепване на сплотеността и устойчивостта на целия европейски континент.

 

Приветстваме компромисното предложение, което отчита интересите и тревогите както на Северна Македония, така и на България, основано на взаимно уважение, доверие и разбирателство. Суверенното решение на парламента на Северна Македония ще бъде важно, за да продължим напред.

Този дух на конструктивен компромис, върху който се гради европейската интеграция, трябва да продължи да вдъхновява всички, които участват в този исторически процес. Европейският съюз и Съединените щати се ангажират с по-тясно сътрудничество на Западните Балкани. Осигуряването на стабилност и просперитет и превръщането на тяхното европейско и евроатлантическо бъдеще в реалност остава наша обща цел, пише още в съобщението на сайта на Европейската комисия.