Европа

Зорница Русинова: България трябва да има самочувствие относно влизането в еврозоната и в Шенген

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Влизането в еврозоната и в Шенген е въпрос на преговори с партньорите - трябва да имаме малко по-голямо самочувствие и първо ние да си повярваме, след това другите да ни повярват. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет и бивш министър на труда и социалната политика.

 

Ето какво още сподели тя:

Почти очаквано беше, че след като не се справихме сега, да има отлагане за 2025 година. Надявам се, че вече имаме техническа възможност за това. Надяваме се скоро да бъде приет и Закона за еврото, но продължават да стоят два въпроса. Инфлацията е най-притеснителният фактор, да видим как върви тази година.

Винаги има и политически критерии, които са въпрос на действия от страна на политиците. Има редица законови промени, които трябва да се направят.

Свободното движение на хора и стоки са основни ценности, влизането в Шенген ще ни помогне за влизането и в еврозоната.

България може да покаже стабилитет в икономическото си развитие и в политическата ситуация. Ние трябва да защитим тази теза и пред обществото. Нека да видим какво ще е решението на Конституционния съд специално за референдума. Необходимо е още да се направи, хубавото е, че може да се задават въпроси от граждани. Част от спекулациите може да се оборят като се отговори на страховете на хората. А те са за това, че животът ще стане по-скъп. Именно затова направихме конференция с представители на Хърватска Латвия и Естония, за да може бизнсеът и синдикатите да присъстват.

На нас ни трябват малко усилия, малко повече информация - за спестяванията на хората, трябва да се знае малко повече за обмяна на средства, какъв ще бъде периодът.

Първо трябва да има много дълъг период, в който да се виждат и двете цени, за да може хората да следят дали цените се вдигат. Всичко това трябва да върви с обучение на хора по места и разяснителни кампании. Трябва да се предпазим от измами. Всички тези хора помнят смяната на парите и обезценяването им. Може да се помогне само с разясняване, не само през медиите, а да има много повече информация на местно ниво да се информират хората.

Дигитализацията е един от приоритетите, защото няма как като част от Европа и стремежа ни да сме конкурентни, да не сме в час. Вместо да се чудим ще ни вземат ли роботите работните места, е хубаво да започнем да правим стъпки към развитие на дигитализация на пазара на труда. У нас липсват хора и липсват квалифицирани хора, които могат бързо и ефективно да си сменят работата. Ние сме значително изоставащи от всички държави в технологично отношение, само 10% въвеждат нови технологии и сме последни в Европа.

Трябва да подпомагаме бизнесите да работят. По-скоро е въпрос на информираност и координация. Средства има за дигитални умения, но до каква степен бизнесът ще ги приеме не е ясно. Ние трябва да имаме много ясна посока какво правим с квалификацията на хората.

Вчера имахме дискусия за хората с увреждания, които не могат да започнат работа поради трудности пред работодателите и заради това, че те нямат дигитални умения. Има много хора, които са в активна възраст, които трябва да получат развитие, но трябва да се види тенденцията за развити технологии.

 

Цялото интервю вижте във видеото.