Европа

Весела Чернева: Възможно е до декември да има включване на България и Румъния в Шенген само по въздух

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Голямото мнозинство от европейските държави не наложиха забрана на износът на украинско зърно. България и Румъния също се съобразиха с решението на ЕК, както другите страни. Останаха само Полша, Унгария и Словакия, в две от тези страни предстоят избори и тяхното поведение е вътрешнополитически въпрос. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Що се отнася до България и Румъния - те приемат уверенията на ЕК, че няма да има рискове за дисбаланс на пазара по отношение на зърното и слънчогледа и оттук нататък трябва да се видят ефектите от това решение. Комисията следи ежедневно цените на зърното, защото този пазар е важен за цяла Европа, каза тя. Много голяма част от това върно се изнася за Близкия изток. Европейската комисия следи този много голям пазар отблизо, посочи Чернева.

Диалогът с другите страни членки на ЕС трябва да се случва непрестанно. Идеята е, че има партньор с който може да се говори. Що се отнася до процеса по присъединяване на България към Шенген става дума за Нидерландия и Австрия, не Брюксел. По отношение на Нидерландия става дума за промените в Конституцията и за съдебната реформа. Промените в КПКОНПИ, които частично вече са направени доведоха до голяма степен на връщане на доверието в България с цялта ѝ да се справя с корупцията.

Що се отнася до Румъния, ние трябва да се координираме за да можем да организираме коалиция от страни в Съвета на ЕС, така че Австрия да си даде сметка, че не е добре да остава изолирана по този казус, категорична беше Весела Чернева. За Виена е важно да има контрол върху границите и може би, ако има повече роля на Фронтекс, ако има повече проверки, това ще ни помогне да обърнем позицията на Австрия. Не е невъзможно решение за включване на България и Румъния в Шенген само по въздух, но ако се вземе такова решение, то със сигурност ще има дата за включване на двете страни и по сухопътните граници. Ще бъде успех, ако се случи до декември, отбеляза Чернева.

Членството в Шенген и придвижването ни към еврозоната са приоритетите пред мнозинството в момента и те трябва да се фокусират върху това. Според мен има временни искри между тях, но те ще се преодолеят в името на въпросните изброени цели, заяви още заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Цялото интервю вижте във видеото.