Цвят

Двама руснаци и един американец кацнаха успешно на Земята след 371 дни в Космоса

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Рекорден престой на 3-ма космонавти в Международната космическа станция. Екипажът на космическия кораб "Союз МС-23 се завърна на Земята след най-дългата мисия в историята на космическите експедиции. С него се завърнаха космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и астронавтът на НАСА Франк Рубио.

Фантастично e! Всички се справиха много добре. Благодаря ви! Хубаво е да си отново у дома.

Франк Рубио, астронавт на НАСА

Корабът се приземи в степите на Казахстан. Спасителен екип се отправи към спускаемия апарат, за да помогне на членовете на екипажа да излязат. През цялото време на спускането тримата съобщаваха, че се чувстват добре. Двамата космонавти и американският астронавт изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, докато капсулата им преминаваше през атмосферата.

Първоначално беше планирано екипажът да се завърне през пролетта след 180 дни в орбита, но мисията им трябваше да бъде удължена с шест месеца до 27 септември заради авария на космическия им кораб "Союз МС-22", която се случи на 15 декември 2022 г.

За да се осигури безопасното завръщане на тримата в безпилотен режим беше изпратен друг кораб.

Така мисията на Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио продължи 371 дни в орбита, ставайки най-дългата в историята на Международната космическа станция.

Рубио, който е военен лекар и пилот на хеликоптер, каза на пресконференция миналата седмица, че никога не би се съгласил да прекара цяла година в космоса, ако го бяха попитали в началото, защото е пропуснал важни семейни събития.

За Франк Рубио и за 40-годишния инженер Дмитрий Петелин това беше първи космически полет. 48-годишният инженер и пилот Сергей Прокопиев вече има зад гърба си два продължителни престоя на МКС.