Цвят

Космически туристи пред Euronews Bulgaria: Усещането да видиш Земята от Космоса е сбъдната мечта

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На 10 август частната компания Virgin Galactic изпрати за първи път в космоса трима ентусиасти на борда на ракетния самолет „Юнити“. Полетът продължи 70 минути, а моментът, който космическите туристи очакваха с най-голямо нетърпение беше изпадането в безтегловност. Двама от космическите авантюристи са майка и дъщеря от Антигуа. 

Милиони мечтаят да видят Земята от космоса със собствените си очи. Малцина са онези, които сбъдват тази мечта. Кейша Шахаф го прави, след като печели лотариен билет с необичайна награда. Награда, която я превръща в един от първите трима космически туристи на частната компания Virgin Galactic на британския предприемач Ричард Брансън.

46-годишната Кейша е женена и има 2 дъщери. Родена е в Антигуа и Барбуда, учила е будизъм, а сега работи като персонален ментор по здравословен начин на живот. Тя има право да вземе със себе си придружител. Изборът е лесен - това е 18-годишната й дъщеря Анастейша.

На борда на ракетоплана „Юнити“ заедно с тях се качва и 80-годишен британец, който е купил своето място преди 18 години за сумата от 200 хиляди долара. Джон Гудуин от Нюкасъл е бивш олимпийски състезател от отбора на Великобритания по кану слалом на игрите в Мюнхен през 1972 г. Той се превърна във вторият човек с болестта на Паркинсон, който ще отиде в космоса, както и първият олимпиец там.

Ракетопланът "Юнити" беше изстрелян на 10 август от космодрума "Америка" в Ню Мексико в 17.20 часа българско време и малко повече от час по-късно се завърна на Земята. Емоцията е незабравима.

За мен лично усещането да видя Земята от космоса беше - „най накрая“! Това беше нещо, което съм искала да направя през целия ми живот и в крайна сметка успях да го изпълня. Бях като хипнотизирана да гледам нашата планета - колко голямо и бързо е всичко. Не можех да повярвам, че виждам земята със собствените си очи. Почти беше като сън в съня, не знаех дали е истина, но бях толкова щастлива. Наистина бях там и изживях на практика това да бъда любопитен авантюрист каквато съм била през целия си живот.

Кейша Шахаф, космически турист

Един от най-вълнуващите моменти за тримата космически туристи е изпадането в безтегловност, което обаче продължава едва няколко минути. Ракетният самолет се издигна на 88 км. Височина, а на 100 км. се смята, че е границата между атмосферата и космоса.

Вижте във видеото цялото ексклузивно интервю с Кейша Шахаф и Анастейша Майърс, специално за PrimeTime по Euronews Bulgaria.