Euronews Уикенд

Полицията изяснява мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Японската полиция изяснява мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе. Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи. Впоследствие уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче  41-годишния мъж решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация. След като претърсиха дома му, разследващите откриха експлозиви и самоделни оръжия. Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасяше реч в западната префектура Нара, два дни преди предстоящите избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие. 


Националната полицейска агенция на Япония обяви, че ще започне разследване дали е имало "пропуск в сигурността" при въоръженото нападение над Шиндзо Абе.

 

Полицията носи отговорност за сигурността и защитата. Отчитаме факта, че бившият министър-председател Абе е бил нападнат и убит с оръжие, подобно на пистолет, по време на предизборно мероприятие с охрана, и го приемаме сериозно. Проучваме дали е имало някакви проблеми с охраната на бившия премиер. Ако е имало такива, бихме искали да предприемем подходящи мерки.

Казухиро Наканиши, главен инспектор на полицията на префектура Нара

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.


Полицията и въоръжените служители по сигурността, които защитават Абе, не са успели да предотвратят нападението, затова мерките за сигурност ще бъдат преразгледани. От друга страна, силите за сигурност не са предоставили информация за броя на полицаите или служителите по сигурността, които са били на служба на събитието, на което е говорил Абе.


В събота сутринта катафалката откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе. Очаква се изборите за горната камара на парламента да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе. Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на 67-годишния Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо 8 години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.


Президентът на САЩ Джо Байдън също изрази съболезнования на  японския премиер Фумио Кишида.