Общество

Опаковаха паметника на Съветската армия с ликовете на български революционери

От Euronews България Euronews България
Psa 1 Cover Снимка: София Петкова

Паметникът на Съветската армия от днес е с нова „премяна“. Огромно платно, на което е изобразен „Европейският път на България", е покрил строителното скеле край монумента. Преди това пък по разпореждане на районния кмет беше сложена ограда, която да „предпазва преминаването“ покрай него.

На платното се вижда дърво, по чийто ствол и клони са отбелязани най-важните събития за България през изминалите времена, та до съвремието.

На върха е надписът за приемането на България в Шенген и в еврозоната. По-надолу са образите на Левски, Ботев и Захари Стоянов. Изобразен е и Стефан Стамболов, поставен до надписа за създаването на Третата българска държава.

От Областната управа на София, която стопанисва монумента, признаха, че идеята за поставянето на скелето с плаката е тяхна. "Това е виждането ни за европейския път на България", заявиха от екипа на областния управител Вяра Тодева пред "Дневник".

На въпрос докога ще стои транспарантът бе обяснено, че решението за преместването на паметника е неизбежно, но трябва да се мине през задължителната процедура от експертни съгласувания.

Скелето и металната ограда бяха поставени около мемориала преди месец по разпореждане на Тодева, за да обезопасят монумента.