Икономика

Бивш зам.-министър на туризма: Години наред не успяхме да брандираме България

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

В последно време образът на България като туристическа дестинация е размит, има пропуснати очаквания. Години наред не успяхме да брандираме България. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев.

България трябва да бъде възприемана чрез емоция. Ние нямаме даденостите по отношение на морски туризъм - там са Гърция, Турция, Хърватия и Албания. Не знам защо искаме да се свързваме с морето. А ми е тъжно какво стана с нашето море. Тъжно е, че държавата отсъства от планирането на строителството.

Ние имаме прекрасни специалисти в туризма, хората в тази сфера работят въпреки държавата, а не с нейна помощ. През 2013-та година имаше Национална стратегия за туризма, която беше одобрена от Министерски съвет, но тя не се следва. А в нея са разписани всички отделни видове туризъм, които биха могли да развиват България, каза още Бранимир Ботев.

Като целогодишен туризъм ние нямаме естествен конкурент за минерални води, спа, wellness, но това трябва да е държавна политика. Това е златна мина за България, която не използваме. Светът харчи 154 милиарда долара годишно в тази ниша, а ние не хващаме нищо от това.

Според Бранимир Ботев въпреки че много от политиките в туризма у нас не се развиват стратегиески добре, сме лидер в една негативна тенденция – изборният туризъм е много добре развит в България. Цели общини се обезлюдяват, за да прехвърлят своите граждани на други места. В една малка община като Сопот са констатирали 970 човека, които са регистрирани там - това не е просто нарушение, това е ясно планирана стратегия за печелене на изборите, каза още Ботев.