Европа

Според Еврокомисията Twitter е най-големият проводник на фалшиви новини

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че социалната мрежа X, известна преди като Twitter, е най-големият източник на фалшиви новини, и призова собственика ѝ Елон Мъск да спазва законите на блока, насочени към борбата с дезинформацията. В навечерието на предстоящите избори Google, TikTok, Microsoft и Meta също ще трябва да положат повече усилия за справяне с дезинформацията. Според ЕС голяма част от фалшивите новини идват от Русия, която използва социалните медии, за да води "война на пропагандата" срещу демокрацията.

Руската държава се е включила във войната чрез пропаганда, за да замърси нашето информационно пространство. Това са полуистини и лъжи, с цел да се създаде фалшив образ, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. ЕКС е платформата с най-голямо съотношение на публикациите с дезинформация или дезинформация.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия

Заместник-председателят на Европейската комисия представи актуална информация за Кодекса на практиките за дезинформация на 27-те държави от блока през 2022 г. Google, TikTok, Microsoft и компанията майка на Facebook и Instagram Meta се присъединиха към доброволния кодекс миналата година, но Twitter отпадна, след като Мъск купи платформата. Русия от своя страна се е насочила към западните платформи за социални медии, след като затегна цензурата след пълномащабното си нахлуване в Украйна миналата година. Припомняме, че през март 2022 г. Русия призна собственика на Meta Марк Зукърбърг за виновен за "екстремистка дейност".