Европа

ЕСПЧ постанови: Турски съд е нарушил правата на учител – делото се е основавало на приложение за телефон

От Euronews България Euronews България
Sudii ESPCH Strasburg Sadii Ministerstvo Na Pravosudieto Съдии от ЕСПЧ в Страсбург. Снимка: Министерство на правосъдието, архив.

Европейският съд по правата на човека постанови, че правата на турски учител, осъден за престъпления, наречени от прокуратурата тероризъм, са били нарушени, тъй като делото се е основавало главно на използването на приложение за телефон, съобщи АП.

Съдът заяви, че решението му може да се приложи за хиляди хора, осъдени след опита за преврат в Турция през 2016 г., след като прокуратурата е представила използването на приложението за криптирани съобщения ByLock като доказателство за престъпление.

Анкара обвини за преврата последователите на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Турция е включила движението на Гюлен в списъка на терористичните организации, известни като ФЕТО. Гюлен отрича да е замесен в неуспешния пуч.

Юксел Ялчинкая е сред десетките хиляди арестувани след опита за преврат през юли 2016 г., при който бяха убити 251 души, тъй като подкрепящите преврата военни елементи стреляха по тълпи и бомбардираха държавни сгради. Около 35 души, за които се твърди, че са участвали в заговора, също бяха убити.

Ялчинкая, от провинция Кайсери в Централен Анадол, е осъден през март 2017 г. на повече от шест години лишаване от свобода за членство в терористична организация.

Европейският съд установи, че "решаващото доказателство" за осъждането му е предполагаемото използване на ByLock, за който се твърди, че е използван изключително от поддръжници на Гюлен. В решението си съдът констатира, че делото е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на справедлив съдебен процес, правото на свобода на събранията и сдружаването и правото да не се налага наказание без закон.

В изявлението си съдът заяви, че "подобен еднообразен и глобален подход на турските съдебни власти по отношение на доказателствата на ByLock се отклонява от изискванията, установени в националното законодателство" и противоречи на "гаранциите на конвенцията срещу произволно преследване, осъждане и наказание".

"Понастоящем в деловодството на съда има около 8500 жалби, включващи подобни оплаквания ... и като се има предвид, че властите са идентифицирали около 100 000 потребители на ByLock, потенциално могат да бъдат подадени много повече жалби", се казва още в съдебното решение.

Съдът също така призова Турция да се справи със "системните проблеми, особено по отношение на подхода на турската съдебна система към доказателствата за ByLock".

В отговор на решението турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че е "неприемливо ЕСПЧ да превишава правомощията си и да се произнася с решение за нарушение, като разглежда доказателствата по дело, по което нашите съдебни органи на всички нива ... считат доказателствата за достатъчни".

Той също така протестира срещу това, че съдът е приел законния представител на Ялчънкая, за когото според Тунч са издадени заповеди за арест за членство в ФЕТО.

Турция беше осъдена да заплати 15 000 евро (15 880 долара) за разходи и разноски.