Общество

Ивайло Калфин: България трябва да има по-твърд подход спрямо Австрия и Нидерландия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Шпионите са полезни със събиране на информация и правене на анализи. Всяка държава ги използва. Ние предполагаме, че има някаква вредна за държавата дейност, което означава вредна пропаганда или набиране на агентурна мрежа. Това биха могли да бъдат теоретично причините, но конкретните няма как да кажа.“

Това коментира относно изгонените руски свещеници бившят външен и социален министър, а сега изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин.

В ефира на Euronews PrimeTime той изрази съмнение, че информацията за шпионската дейност на архимандрит Васиан е подадена от трета страна, което е задействало съответните процедури в България, а преди това в Република Северна Македония.

Не мисля, че има някакъв европейски отзвук (на изгонването на архимандрит Васиан – бел. ред.). Откакто започна войната в Украйна е редовна практика западните страни да обявяват различни хора за руски шпиони, било дипломати или други.

„Това, което е неприятно, е затварянето на една църква. Няма смисъл да се политизира случаят. Не виждам по какъв начин може да влезе в днения ред“, каза още Калфин.

Според бившия външен министър всичката тази дейност, която се извършва в момента от правителството под претекста, че трябва да бъдат приети определени закони, за да влезем в Шенген и как България е готова и изпълнила всички условия, са напразно.

В момента не използваме инструментите, които ни предоставя членството ни в ЕС“, подчерта Калфин.

Примерно Румъния заплаши Австрия, че ако не се съгласи с нейното членство в Шенгенското пространство до края на годината, ще блокира участието на австрийски експерти в НАТО, където тя е наблюдател. Има много решения, които се взимат с единодушие в ЕС.

До приемането на България и Румъния в ЕС членството в Шенген беше въпрос на технически изисквания – държавата трябваше да има съответната визова и информационна система, за да влезе“, посочи Калфин.

„Не искам да кажа, че ние трябва да ги размахваме, както прави унгарският премиер непрекъснато и той си създава проблеми с това нещо, но има случаи, в които България е постинала доста, използвайки правото и възможностите си в рамките на ЕС“, допълни той.

Калфин е на мнение, че България трябва да има по-твърд подход спрямо страните, които блокират членството ни в Шенген.

„ЕК постоянно казва, че сме готови. Трябва да имаме самочувствие“, подчерта той. По думите на дипломата обаче не можеш да съдиш една държава заради нациоанлната ѝ позиция.

Според Калфин вероятността да приемем еврото през 2025 г. е малка.

Целия разговор вижте във видеото.