Euronews Уикенд

Русия се готви за голяма офанзива в Източна Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Украйна призова съюзниците си да изпратят повече оръжия, докато нейните сили се опитват да забавят военното настъпление на Русия през източния регион Донбас.


Украинският президент Володимир Зеленски посети Днепропетровска област в източната част на страната. Той се срещна с украински военни и посети болница, където се лекуват ранени войници. Там изрази лично своята благодарност към онези, които защитават Украйна, както и към лекарите и медицинските сестри, спасяващи живота на ранени войници и цивилни.

 

Всеки ден и при всякакви обстоятелства ние работим максимално на външнополитическия фронт. Това беше 24-то обръщение към парламентите на страните от Евросъюза и първото, направено в близост до фронтовата линия. Надявам се, че и останалите три страни от Блока ще усетят, че тези призиви не са свързани с политика, а със защита на нашата свобода и следователно ще стигнем дотам да мога да кажа един ден: всички 27 парламента на Съюза чуват борбата за свобода по-добре от всякакви руски манипулации.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, съобщи Институтът за изследване на войната. Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, заяви американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.


Продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофално повишаване на цените на ресурсите на  световните енергийни пазари, предупреди руският президент Владимир Путин.
Така санкционните ограничения причиняват много повече щети на страните, които ги налагат, смята той.


Цените на газа в Европа се повишиха през 2021 г., след като доставките не успяха да покрият търсенето, тласкано от възстановяването след пандемията от коронавирус. Те скочиха още повече, след като руски войски нахлуха в Украйна на 24 февруари и сега цената е над два пъти по-висока от нивото преди започването на войната.