Европа

Две експлозии в жилища в Централна Швеция: Ранени са най-малко трима души

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Две експлозии разтърсиха жилища в Централна Швеция, раниха най-малко трима души и нанесоха щети на няколко сгради. Първата експлозия е станала в Хаселби, предградие на столицата Стокхолм. След това е имало взрив в Линкопинг, на около 175 км югозападно. Той е откъснал фасадата на триетажна сграда. Не е известно дали взривовете са свързани помежду си. Шведският вестник "Експресен" обаче твърди, че и двете експлозии имат връзка с вражда между престъпни банди.

"Първо си помислих, че е гръм, но после излязохме и видяхме полицейски коли и пожарни автомобили, а на земята имаше разрушени врати и натрошени стъкла", посочи Юсеф Ал Зубайди, местен жител.

Съобщава се, че две банди - едната, ръководена от шведско-турски гражданин с двойно гражданство, който живее в Турция, а другата - от негов бивш лейтенант - се борят за наркотици и оръжия. 

През тази година са станали 261 престрелки, при които са убити 36 души и са били ранени 73. Полицията съобщава, че жителите на засегнатия район в Линкопинг са били евакуирани в близко спортно съоръжение.

В Хаселби трима души са били откарани в болница. Състоянието им не е известно. Никой не е бил арестуван веднага, съобщиха властите. След експлозиите шведското правителство заяви, че ще проведе среща, за да набележи мерки за борба с организираните престъпни групи, които могат да бъдат приложени бързо.