Спорт

Никола Цолов се прицели в топ 3 за следващия сезон във Формула 3

От Euronews България Euronews България
Nikola Colov Снимка: Euronews Bulgaria

Българският пилот Никола Цолов заяви, че от следващия сезон почти сигурно отново ще кара във Формула 3, а големите му амбиции са да се бори за място в топ 3. 16-годишният състезател говори преди предстоящото картинг състезание „24 часа на България“, на което ще участва за първи път в историята на неговото съществуване и което ще се проведе на "Картинг писта Враца" на 30 септември и 1 октомври. 180 състезатели от десет нации, разпределени в 35 отбора, ще вземат участие в предстоящата надпревара, включително и победителите от надпреварата в Кюстендил по-рано тази година - PF Racing от Германия.

Екип на специализираното автомобилно предаване по Euronews Bulgaria - "Аутофест" също ще участва на състезанието, като зрителите ще могат да проследят развоя на събитията в онлайн репортаж.  

"В момента се водят преговори да участвам във Формула 3, но всичко е напълно конфиденциално в момента и не мога да споделя, но шансовете ми за участие във Формула 3 догодина са 99%", коментира Никола.

Цолов завърши първия си сезон в Ф3 на 22-ро място с 6 точки. Той записа две влизания в Топ 10 в последните състезания. Българинът описа първата си година във Формула 3 като много трудна. Това е неговият втори сезон с едноместни болиди, след като през 2022 г. Цолов стана шампион в испанската Формула 4. Въпреки това българският пилот обяви, че се надява да се бори за топ 3 през следващия сезон на Формула 3. 

"За мен беше една много трудна година във Формула 3. Беше трудно, голям скок за мен от Формула 4. Беше трудно, защото това са нови писти за мен, защото имаме право на четири обиколки в свободните тренировки. Ако имам шанс догодина отново да карам във Формула 3, бих искал да се боря за топ 3 в шампионата.", добави пилотът. 

Цолов обясни и разликите между различните серии.

"Разликата между Формула 3 и 4 е огромно. Като време в обиколка разликата между Формула 4 и 3 е такава, каквато е между Формула 3 и Ф1. Надявам се на много по-добър резултат през следващия сезон. Правилата са еднакви във всеки шампионат, всичко зависи от това колко са стриктни рейс директорите. Във Формула 3 са по-строги наказанията.", добави той. 

През миналия уикенд Цолов взе участие в двете състезания от петия кръг на Еврокупа-3 на испанската писта "Херес". Той получи покана да кара за тима GRS и осигури на отбора най-добрите резултати на отбора за сезон 2023. Цолов записа две втори места, а освен това спечели и двете квалификации и записа най-бързите обиколки и в двете надпревари.

Цолов добави и, че има желание да помогне на моторните спортове в България да се развиват.

„Ако имам възможност да помогна в бъдеще, бих се пробвал да помогна на моторните спортове да се развиват в България. Много хора у нас искат да карат картинг, но в момента нямат възможност“, заяви българският талант.

 

Още спортни новини вижте във видеото: