Общество

Съдът във Великобритания остави в ареста петимата българи, обвинени в шпионаж (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Shpioni

Петимата български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в ареста. Тримата мъже и двете жени присъстваха в Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка, като говориха само за да потвърдят имената и рождените си дати.

Всеки от тях е обвинен в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата". 

Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година. Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващото изслушване по делото в съда "Олд Бейли" на 13 октомври.

Петимата - Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова - бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари по Закона за служебната тайна.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в "притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения".

Малко след решението на британския съд от Софийската градска прокуратура припомниха, че през март срещу българските граждани е образувано досъдебно производство за шпионство, а на ДАНС е възложено да се заеме със случая.

"Извършени са мероприятия - както по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, така и на други български граждани, намиращи се на територията на България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност", пишат от прокуратурата и уточняват, че заедно с ДАНС са в пряка връзка с британските си партньори.