Политика

Задействаха дарението на дефектни ракети към Украйна. Военният министър: Даваме на Киев нужното (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в Народното събрание проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна.

Сред мотивите, с които управляващите внасят проекта, е „продължаването на последователната политика на страната ни за подкрепа към Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел.

„България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви“, посочва се в проекта на решение, което депутатите трябва да разгледат.

От БСП обаче се опасяват, че управляващите ще дадат на Украйна зенитни комплекси С-300.

"Първо се подаряват боеприпасите, после става ясно, че комплексите са неизползваеми и следващата стъпка е да бъдат подарени и комплексите", прогнозира левият депутат Атанас Зафиров. 

"Не даваме на Украйна, това което е неизправно и не можем да ползваме. Даваме им това, което им е необходимо", отговори задочно военният министър Тодор Тагарев пред репортери.

От ПП-ДБ отхвърлиха съмненията на БСП, като депутатът Ивайло Мирчев посочи, че ще дарим само дефектирали ракети на Украйна.

„Те биха могли да бъдат опасни за нас, тъй като вече не работим с руската фирма, която ги поддържа. Даряваме и патрони натовски стандарт от складовете на МВР“, каза Мирчев.

В периода 15.09.2020 г. - 21.07.2022 г. в Министерството на отбраната е провеждана процедура с цел възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-300. За участие в процедурата е допуснат един-единствен кандидат - Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей". В хода на процедурата от компанията са заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от типа SBS5P(K).

От компанията предлагат Министерството на отбраната да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация за наличности от ЗУР от типа 5B55P(К) в техническа годност от резервите на руската армия. Този вариант очевидно е невъзможен след руската инвазия в Украйна, пише още в мотивите към проекторешението.

„Алмаз-Антей“ не поддържа мощности за ремонт на зенитно-управляеми ракети, а страната ни няма способност за такъв ремонт, без да застраши живота и здравето на личния състав. Украйна обаче би могла да ги използва, мотивират се по този повод управляващите.

 

Обобщение от Анелия Джамбазка вижте в следващото видео: