Свят

Жители на град Лахайна постепенно се завръщат след пожарите на Хаваите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След тежките пожари жителите на град Лахайна постепенно се завръщат, за да видят какво е останало от това, което преди два месеца са наричали свой дом. Въглените по улиците напомнят за огнената стихия, която погълна над 2000 постройки. Тогава близо 100 загубиха живота си, а други потърсиха спасение във водите около Хаваите.

Жители казват, че в засегнатите райони продължава да бъде пусто.

Не съм виждал много от съседите си. Никой не се е връщал. Само аз. Имаше и други хора от Хаваите, те организираха всичко.

Чък Хоуган, жител на Лахайна

Властите за реакция при извънредни ситуации на остров Мауи допълват, че семействата, които се връщат, предимно търсят вещи, оцелели след пламъците. Но тези находки се оказват рядкост.

Хората, които не са идвали след пожара, първоначално са изненадани от количеството и мащаба на разрушенията. Един от собствениците на имоти ми каза, че абсолютно нищо не е останало от дома му. Но мисля, че, като цяло, са подготвени за това. Знаем, че особено за хората с изчезнали или починали близки може да е различно и по-трудно.

Дарил Оливейра, Агенция за управление на извънредните ситуации на Мауи

По оценки на Американската агенция за управление на извънредните ситуации (FEMA) възстановяването след пожарите ще струва на Хаваите над 5 млрд. долара.

За мнозина завръщането към живота, който са имали преди пожарите, тепърва предстои. Когато пристигнат на място, някои от жителите получават вода, транспортна помощ, медицински и психиатрични грижи. Неправителствени организации предлагат и предпазни средства, защото според властите пепелта може да съдържа токсични вещества. А надеждата е над нея да се издигнат домове, в които отново да цари живот.