Свят

Пентагонът изпрати екип на Хаваите, който да помага за идентифициране на жертвите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Повече от седмица след тежките горски пожари на остров Мауи продължават да намират загинали под отломките. Идентифицирането на жертвите затрудни местните власти, затова от американския Пентагон изпратиха специален екип на терен. Издриването продължава, а стотици остават в неизвестност. 

Губернаторът на Хаваите заяви, че град Лахайна, който беше изпепелен от огнените стихии, ще се възстанови напълно. Но това зависи и от хората, които тепърва се съвземат от преживяното.

 

Мащабът на опустошението трудно се описва с думи. Повече от 2200 сгради са унищожени, а други 500 са повредени. Щетите са приблизително за 6 млрд. долара. Но много по-тежка от които и да било материални загуби, е загубата на живота на майки, бащи, баби и дядовци, синове и дъщери, които са незаменими.

Джош Грийн, губернатор на Хаваи

Пожарът стана преди дни, много хора все още са в шок и траур. Губернаторът не трябва да бърза с възстановяването на острова, трябва да даде време на хората.

Тиъри Лорънс, жителка на Мауи

Горските пожари на Хавайските острови са най-смъртоносните в историята на САЩ от повече от век насам. Властите планират да настанят в хотели всички, останали без дом, в близките дни. Очаква се хората да останат там поне до следващата пролет.

Все още не е ясно какво е предизвикало огнените стихии. Експерти допускат, че пожарите са тръгнали от електропроводи при силните ветрове, предизвикани от урагана "Дора", който премина през Хаваите.