Свят

Критики към властта в Хавай, че не е задействала сирените за безопасност

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Защо сирените на хавайския остров Мауи не са били задействани по време на горския пожар, отнел живота на 110 души? На този въпрос на журналисти и общественици трябваше да отговори директорът на местната Агенция за реакция при бедствия. Ернан Андая защити решението си като подчерта, че ако звуковото предупреждение е било включено, хората са щели да се насочат именно към района на пожарите.

"Сирените се използват предимно в случай на цунами. И това е причината почти всички да се намират по крайбрежието. Обществеността е обучавана да търси по-високи места в случай, че сирената прозвучи. Ако се намирате в ниско разположен район в близост до бреговата линия, евакуирайте се на високо и след това вертикално до четвъртия етаж и нагоре на бетонна сграда. И ако случаят е бил такъв при пожарите, то те са щели да влязат в огъня“, смята Ерман Андая, ръководител на Агенцията по извънредните ситуации в Мауи.

Истинска армия от доброволци на Американския червен кръст се е разположила на паркинг в Мауи, където сортират множеството дарения.

“Моята организация е присъствала на всяко голямо бедствие в Съединените щати, откакто съществува. Бил съм на всяко голямо бедствие в страната през последното десетилетие. Но това е безпрецедентно”, каза Брад Кайсерман, Американският червен кръст.

Мобилна морга беше изпратена в Мауи заедно с екипи следователи и съдебни лекари. Кучета също помагат за откриването на затрупани изпод руините хора. Към момента по-малко от 10 жертви са били идентифицирани. Спасително-издирвателните операции продължават. В понеделник на Хаваите ще пристигне президентът Джо Байдън и първата дама Джил.