Политика

Павел Вълчев, "Алфа Рисърч": Номинацията на Хекимян е нестандартна, но обяснима

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нестандартният подход с номинацията на Антон Хекимян за кмет на София от ГЕРБ ми се струва обясним. На последните парламентарни избори ПП-ДБ имаха повече гласове от ГЕРБ. Логично е ГЕРБ да търсят подкрепа не само сред собствените си симпатизанти. Тази кандидатура ми се струва един добър подход, предстои да видим дали кандидатът ще бъде припознат от хората като кмет на София. Това каза студиото на „Добро утро, Европа“ Павел Вълчев от Алфа рисърч.

Според Вълчев това, че номинацията на Хекимян беше обявена в последния момент не би трябвало да е проблем за ГЕРБ, защото той е достатъчно популярен и няма нужда да бъде популяризиран, но дали ще влезе в обувките на кмет, предстои да видим.

Това, че е журналист не би следвало да е проблем. А що се отнася до това има ли някакви зависимости – тук трябва да се търсят конкретни примери, ако се смята, че има такива. Факт е, че никой допреди няколко дни не подозираше, че той по някакъв начин ще бъде ангажиран с ГЕРБ.

Павел Вълчев, Алфа рисърч

От една страна членската маса на партията трябва да го припознае, от друга трябва и други хора да го подкрепят, за да има шанс в София. Това ще видим и по неговото поведение. Значима част от хората решават за кого да гласуват именно в предизборната кампания, заяви още Павел Вълчев.
Това е много стар дебат в историята на журналистиката. Дори и да се спрем само на последните 30 години, има много примери за прекрачване на границата межуд политика и журналистика. Това каза медийният експерт Николета Даскалова. Според нея сам по себе си този тип смяна на ролите не е нещо ново, но е важен е контекстът на това което се случва.

През последите 15 г. бяхме свидетели на различни обвързаности между медии и политика. През последните години виждаме частично намаляване на тази хватка и на този фон се случва тази кандидатура. Интересно е журналистите как реагират. Мненията са разнопосочни. В средите няма консенсус дали журналистите могат да се занимават с ПР, политика и тн. Едни казват „да, допустимо е“, други казват „това слага край на журналистическата кариера“. Част от гилдията реагира много загрижено, с тезата че това е нещо катастрофично, че окончателно дискредитира професията.

Николета Даскалова, медиен експерт

Според Николета Даскалова интересното в тази ситуация е мащабът на нещото, което се случи.

Говорим за партията, която победи на последните избори, говорим за шеф на новини в една от най-влиятелните медии. Бързината, с която става това нещо – от днес за утре. Това е особено обезспокоително. Няма как да не се събудят въпроси, че нещо се е случило през последните години.

Николета Даскалова, медиен експерт

Факт е, че е много важно какво ще е разпределението на силите в СОС, допълни още Павел Вълчев. Кметът не може да управлява сам и неговото ууиправление зависи от общинския съвет, можем да предположим, че надали ще има доминираща партия в СОС. Интересно е какви коалиции ще видим, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.