Бизнес и технологии

Между 10 и 20% по-скъпи зеленчуци и плодове тази година отчитат от Комисия по стоковите борси и тържища

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Поскъпването на плодовете и зеленчуците се дължи основно на лошите климатични проявления, които започнаха още през май и юни, това е характерна тенденция през последните няколко месеца. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.  

По думите му нито един продукт не е по-евтин отколкото е бил през изминалата година, като увеличението на цените варира от 1-2% до 10-20% за различните плодове и зеленчуци, а това се дължи на лошата реколта.

Недостигът се попълва с внос основно от вътрешния пазар от ЕС. Има и други държави в ЕС с доста лоши реколти и така се случи с кромидия лук, това е причината цената му да е висока. Ябълката също повиши цената си след като години наред беше подценявана като плод. При доматите и краставиците имаме по-високи равнища с между 20 и 25% спрямо миналата година. Просто не е добра реколтата.

Маржовете между производител и краен потребител варират между 20 и 80%, но такъв е пазарът, обясни Владимир Иванов. По думите му това може да зависи от редица фактори – район на търговския обект, разходи. Има обаче и търговци, които злоупотребяват, посочи той.

Според него за да се промени ситуацията както с цените, така и да бъдат подобрени условията за работа на българските фермери, те трябва да се кооперират и да започнат да работят заедно, както е в други европейски държави като Франция.

Цялото интервю вижте във видеото.