Добро Утро, Европа

Радан Кънев: Най-добрата формула е правителство на малцинството със силно изразен експертен профил

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Най-добрата формула за излизане от политическата криза е правителство на малцинството със силно изразен експертен профил. Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/“Демократична България“). Според него има много възможни формули за продължаване напред от едни предсрочни избори. Кънев смята, че е имало твърде много червени линии, начертани около опита за съставяне на правителство.

Напълно очакван развой, още от преди връчването на този мандат. Никаква изненада няма в това, което се случи. Друг въпрос е дали това е положителен развой – за мен категорично не е. Но това е ситуацията пред която сме изправени. Безспорно, добрият вариант беше с първия мандат да се намери формула за съставяне на правителство, убеден е Кънев.

 

Доколко колегите от „Продължаваме промяната“ положиха наистина максимални усилия в тази посока, за мен е трудно да преценя. Първо, това е различна политическа сила. И второ, погледът ми е доста отдалечен – аз прекарах последната седмица в много тежко пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург. Но от тази дистанция – и географска, и политическа, това, което виждам, сякаш е, че твърде много червени линии имаше начертани около този опит за съставяне на правителство. И в никакъв случай не бяха използвани всички възможности на този парламент. Разбира се, Конституцията дава още две възможности, така че не е сигурно, че ни предстоят предсрочни избори.

Радан Кънев, евродепутат (ЕНП/"Демократична България")

Аз не бих се изненадал, ако третият мандат бъде връчен на „Демократична България“. Поведението на нашата политическа сила през последните кризисни месеци беше последователно, конструктивно и сериозно, смята евродепутатът.

На този етап българските национални интереси са защитени от европейските институции. Тоест, ние сме направили много голяма крачка напред в сравнение с 2018 или 2019 година, каза Кънев по отношение на „френското предложение“.

 

В РСМ определено се вижда, че имат тежки вътрешни проблеми. Моето обяснение не е нещо ново: Северна Македония винаги е била тежко пробита от сръбските и руските служби. И в момента там се води един геополитически сблъсък, на който общата история между българи и македонци е единствено заложник.

Радан Кънев, евродепутат (ЕНП/"Демократична България")

Тезата, че България се превърна в „сапьора на Европа“ по отношение на Русия, е несъстоятелна, убеден е Радан Кънев. „Това са празни приказки, какъв сапьор? Ние не помагаме директно военно на Украйна, ние бяхме изключително резервирани по отношение на енергийните санкции към Русия, дори издействахме дерогация за вноса на руски петрол към българската рафинерия. Нашата позиция винаги е била сравнително мека, а за моите ценности и за моя вкус – твърде, твърде мека“, каза той.

По отношение на снабдяването с енергийни източници, Кънев е на мнение, че проблемът на България е ако има обща европейска енергийна криза. „Ние иначе има от къде да внесем енергоносители, стига да са налични на европейския пазар. През последните 6 месеца Европа имаше възможност да реагира много по-бързо, като отреже доставките на руски енергоизточници и търси алтернативи спешно, в края на предишния отоплителен сезон. Многократно аз самият предупреждавах от трибуната на Европейския парламент, че ако не действаме ние, ще действа Путин“, убеден е той.

Евродепутатът обясни и защо е гласувал „против“ Европейският парламент да обяви ядрената енергия и природния газ за „зелени“.

 

Абсолютно никакво предимство за България няма в този делегиран акт на Европейската комисия. Защото той не обявява газа за „зелен“, а обявява за „зелени“ газовите електроцентрали. Газовите електроцентрали са причината токът в момента в Европа да е на тези цени, най-вече заради безумно глупавата германска енергийна политика от последното десетилетие. Технологията, която ни закопа, я обявяваме за устойчива, а не обявяваме примерно интерконекторите, LNG-терминалите - всички тези механизми за осигуряване на конкуренция и диверсификация, не са обявени за „зелени“, а безумието да правим електричество от газ е обявено за „зелено“.

Радан Кънев, евродепутат (ЕНП/"Демократична България")

Цялото интервю вижте във видеото.