Политика

Българин в Скопие: Антибългаризмът тук е от преди ветото

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

 

Югозападната ни съседка Република Северна Македония през погледа на българите там. Атанас Величков от 18 години живее в Скопие. Казва, че е роден в Македония, но не държавата Македония, а географската област. Родом е от Благоевградско, но работи в Скопие като журналист. За омразата, агресията, европейската перспектива и общите неща между две дълбоко разделени нации, разказват специалните ни пратеници в Скопие Юлиян Стоянов и операторът Георги Илиев. 

"Вече пета година съм главен редактор на единствения български сайт тук – tribuna.mk. Работим усилено това да бъде мястото, където македонските българи могат да кажат това, което ги мъчи, да се чуе техния глас и да бъдем малкото шарено нещо, което да се различава от монотонността, когато става дума за македоно-българските отношения. По отношение на останалите медии в Македония, които почти всички са на една и съща линия – всичко, което идва от България, да се представя по един тенденциозен начин, като нещо антимакедонско, като нещо, което е насочено против Македония", споделя Величков.

 

Има тези, че антибългаризмът тук се е активизирал най-много след ветото. Това не е точно така. Да, паднаха маските на много хора, които и преди това си бяха изявени антибългари, но не бяха толкова често канени по телевизиите. Антибългарските настроения тук са от много отдавна, не са от 3 или 4 години, не са откакто Македония е тръгнала да става член на ЕС. Политиците искат чисто и просто да насочат гнева на хората някъде по-далеч от тях. И няма значение за кои политици става въпрос – дали са тези на власт, дали са тези в опозиция. В момента тези в опозиция са активни, защото те са изразено антиевропейски. Лъжат, че са проевропейски. Те имаха шанс 12 години да направят Македония нормална държава, която нямаше да има нужда да подписва договори с България или с когото и да е, и да започнат преговорите.

Атанас Величков, български журналист в Скопие

Мицковски играе на една много тънка линия. Той е най-големия губещ от тези протести. Губи реномето си (ако въобще е имал такова реноме) в Европа, смята Величков. Вчера видяхме и изблици против Европа – че и Европа била „фашистка“, не само България, посочва той.

"Другият играч в тези протести е Димитър Апасиев, един проруски политик, който в момента само печели политически точки, взима „живо месо“ от „дясната“ ВМРО-ДПМНЕ и на гърба на България се прави на голям патриот. А България от 1991 година, от самото обявяване на независимостта на Македония, много пъти е показвала своето благоразположение и е подавала много пъти своята братска ръка. В замяна е получавала само обиди, само пренебрежение и стигматизация на хората, които тук се определят като македонски българи", заключава журналистът.