Европа

От площада в Скопие: Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Драган Ковачки пред Euronews Bulgaria

От Euronews България Euronews България

Мащабните простести в Северна Македония заради т.нар. „френското предложение“ за спора между София и Скопие продължават. Очаква се пакетът предложения да бъде разгледан в Събранието другата седмица.

За днес бяха обявени и масови блокади в цялата страна. Състояха ли се те и какво се очаква да се случи тази вечер, разказаха в Euronews Primetime специалните ни пратеници в македонската столица репортерът Юлиян Стоянов и операторът Георги Илиев.

Пред камерата на екипа ни в Скопие застана и депутатът от парламента на Република Северна Македония и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ Драган Ковачки.

За влошаването на отношенията са виновни правителствата в двете държави, които не намериха общ език, а най-вече защото подписаха този срамен договор от 2017 г., който дава възможност на България да блокира Македония на пътя ѝ към ЕС.

Драган Ковачки, депутат от ВМРО-ДПМНЕ

По думите му като добър съсед и съюзник в НАТО България трябва да вдигне ветото, защото блокирането не отговаряло на никого.

„Впрочем, ако сме братя или един народ, както казват българите, за което ние сме твърдо убедени, че не е така и че сме отделен народ, македонци с македонски език – защо е това вето?“, попита той и призова да не се допуска „българизация“ на Македония.

Депутатът от Собранието определи българските изисквания към РСМ като „ирационални и ирелевантни въпроси“.

Какво още каза Драган Ковачки, който е активен участник в антиправителствените протести в югозападната ни съседка, вижте във видеото.

За още репортажи и актуална информация от мястото на събитията в Скопие следете Euronews Bulgaria.