Европа

Испанска провинция предлага транспорт по заявка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

В централната испанска провинция Кастилия и Леон достъпът до основни услуги може да бъде предизвикателство. Хосефа Фернандес е резервирала пътуване с автобус от Оливарес де Дуеро, за да измине 25 километра до най-близкия здравен център. Нейното село с 300 жители няма редовна връзка с главния град на областта. Но благодарение на транспортните услуги по заявка тези селски общности намират иновативен начин за запълване на липсата.

 

Работи много добре. Доволна съм. Вземат ни в 11:30 ч и после ни връщат в Оливарес. Винаги вземам този автобус, за да отида до медицинския център.

Хосефа Фернандес – потребител на транспортна услуга по заявка

Клиентите могат да резервират пътуване по телефона или онлайн. Но услугите по заявка са повече от удобство, те са спасителен пояс за малките общности, без значение от мястото...

„В слабо населени райони като този общественият транспорт е от голямо значение за хората, за да имат достъп до базови услуги, като теглене на пари от банкомат или пазаруване в супермаркета“, предава Хайме Веласкес – кореспондент на Euronews.

Кастилия и Леон има гъстота на населението от само 25 души на квадратен метър. 90% от хората живеят в градове с население под 1000 души. Но с ограничени ресурси регионалната транспортна администрация е намерила решение. Услугите по поръчка се предоставят от автобуси, които се движат по различни маршрути, като се избягват ненужните спирки.

 

Можем да достигнем повече места на по-ниска цена. Това е полезно и за околната среда, защото ако не навъртаме ненужни километри, вредните емисии са по-малко.

Мария Гонзалес Корал – съветник по мобилността в Кастилия и Леон

Регионалното правителство е въвело тази услуга преди 18 години и оттогава тя привлича вниманието и на други области в Испания и чужбина, акцентирайки на по-ефективна мобилност.