Култура

Калин Терзийски: Да създавам сюжет за мен е много тежка работа, създателят на сюжети е Господ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Слава" е роман, който много дълго съм очаквал, като майка която има 3-годишна бременост. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ писателят Калин Терзийски по повод своя нов роман.

Сериозните книги всъщност имат дълъг период на очакване и осмисляне, а после периодът на писане не е много кратък. Франц Кафка много правилно казва "Аз съм писател, дори когато не пиша". И аз около две години и половина не винаги живеех с мисълта за целенасочено писане. Това е една всеобхватна мисъл в темата. Живеех с този феномен в главата си за човешката слава, суета, омраза към славата, човешката завист. И освен това за да е романът не фиолофски, а приятна за четене книга, той е смес от истории за прочути хора, които минаха през живота ми. Един от тях беше Георги Коритаров, който стоеше тук, каза Калин Терзийски.

Да създавам сюжет за мен е много тежка работа. Създателят на сюжет е Господ, който нарича този сюжет - живот. А ние да сглобяваме развръзки е безмислено. Затова просто описах живи истории. А историята за Георги е историята от последния му ден, когато аз бях поканен да говорим за литература, както обикновено. Аз гледах от вкъщи преди да тръгна, че той поема въздух с много усилие, аз съм лекар по образование. И се чудех как може да води така, съпреживявах го с него. Имаше невероятна смелост на умиращия, който обаче не се е предал. Такъв човек описах в последните му часове. Книгата е написана с наивен патос, но аз съм преживял такива неща, че мога да пиша с всякакъв. Много съм благодарен за всички тези интересни времена и прекрасни хора. Вътре са и Лефчев, и Жорж Ганчев, и Симеон Сакскобургготски, Нешка Робева, Кязим Месимов, Рангел Вълчанов, големи мои приятели. Ние злорадо забравяме за тези хора приживе.

Романът "Слава" не е такъв заради фикцията в него, а заради стилистичните похвати и художествеността на езика, каза още авторът.

Голяма част от романа е разсъждения върху славата, такава каквато я познавам и съм я усетил аз. Има разкази и за моите слави, обясни Терзийски. Той обясни, че в момента се е отдал на друг свой талант – рисуването. Ще открие своя изложба в края на октомври и тя ще включва поне 30 картини.