Европа

Какво следва след оставката на Джонсън?

От Euronews България Euronews България
Britain Politics What S Next 22188453530176 Борис Джонсън. Снимка: AP

След забележителния ден в британската политика в четвъртък, започна надпреварата за наследник на Борис Джонсън. Часовникът отброява изтичащото време за него на Даунинг стрийт 10. Очаква се до 12 души да се кандидатират за поста. Засега начело са Бен Уолъс, министър на отбраната, Надим Захауи, назначен за министър на финансите, Саджид Джавид, бивш министър на здравеопазването, Джереми Хънт, който миналия път се изправи срещу Джонсън в битката за лидерския пост в партията.

Засега гореспоменатите не са направили изявления. Всички искат кратка процедура. Това твърдят източници от партията. Искат всичко да приключи за около 6 седмици, в края на август. Така че на партийната конференция през септември да има нов лидер, който да може да вдигне партията около 18 месеца преди провеждането на общите избори. От друга страна, Борис Джонсън иска да остане до октомври.

Той направи необичайната стъпка да замени хората, които напуснаха кабинета, не с тези, които подадоха оставки, за да се състави служебно правителство, а с нови хора. В партията има и негови критици, които твърдят, че той не е признал и не се е извинил за нито една от грешките си.

Джонсън може да се опита да се задържи на власт с помощта на трикове. Но бившият консервативен премиер Джон Мейджър поиска с писмо до Комитета 1922 по-кратък срок за избор на нов лидер. Засега не е ясно какъв ще бъде този срок. Но на последните избори, когато Тереза Мей си отиде, това бе въпрос само на няколко седмици.

Така че Борис Джонсън може да не разполага с още много време на "Даунинг стрийт" 10.

Винсънт Макевени, Euronews Лондон.