България

Министър Денков: Показахме, че управлението за нас не е самоцел

От Euronews България Euronews България

Управлението не трябва да бъде самоцел. Всъщност точно това и показахме. След като не можем да намерим достатъчно подкрепа за да реализираме тези точки, които бяха описани в програмата, след като има колебание в останалите депутати дали искаме да направим правосъдна реформа, да подредим и начина, по който се изразходват публичните средства, по-добре да оставим други, които смятат, че могат да се справят по-добре. В този смисъл, мисля, че дадохме добър пример.

Това заяви просветният министър в оставка академик Николай Денков в ефира на Euronews Bulgaria.

Според министър Денков от „Има такъв народ“ са показали, че не искат да работят в посока реформа на КПКОНПИ и правосъдна реформа.

Министър Денков отрече да са водени разговори с него за участие в бъдещо служебно правителство.

Във връзка с резултатите от матурите, Денков изтъкна, че министерството е избрало подход, при който на учениците са били дадени сравнително подобни задачи като миналогодишните, но все пак с по-голяма тежест на тези, които са с повече отворени отговори и изискващи изразяване на собствени съждения.

По думите е важно да се анализират разликите в резултатите по БЕЛ и математика, както и тези на регионално ниво.

Това е проблемът, който се опитваме да адресираме с прегледа на учебните програми от една страна, от втора страна механизма за обхват, в който ще предложим още изменения, така че да започне още по-рано през това лято. Трето – засилване на извънкласните дейности, така че да стане още по-интересно за учениците и да имат по-голямо желание да се задържат в училище. Нещо, което за съжаление, в момента, е проблем.

Николай Денков, просветен министър в оставка

Министър Денков обясни, че вече са идентифицирани проблемите в учебните програми и предстои до октомври да бъде завършен процеса по одобрение на промените.

Целия разговор с просветния министър в оставка академик Николай Денков вижте във видеото.