Общество

Нуждаем се от политици, които да бъдат на висотата на българските държавници преди 115 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В деня когато отбелязваме 115-ата си годишнина като независима държава – постижима ли е независимостта днес и каква е нейната цена? Разговаряме за изводите от този исторически за България ден със социолога Елена Дариева и историка от Института за исторически изследвания към БАН д-р Теодор Борисов.

„Нашето поведение от Освобождението нататък е като на независима държава, но в чисто дипломатически план ние нямаме право да водим самостоятелна външна политика, трябва да се отчитаме пред Османската империя. Това е един акт, обвързан с международната политика. Освен от режима на младотурците в Османската империя, ние се възползваме и от един конюнктурните конфликти на международната сцена по това време“, коментира д-р Борисов.

„Когато се обединим и постигнем единение в целите, това винаги е в плюс. Искам да призова на днешния ден българите не само да гледат фактите, а да ги проверяват. Да се обърнат към историческите извори, които са изключително богати“, каза Дариева.

По думите ѝ днешният ден е най-подходящият повод българите да отворят и да прочетат манифеста, с който се обявява Независимостта на България и да се замислят върху думите на княз Фердинанд I:

Винаги миролюбив, днес моят народ се стреми към културен и икономически напредък.

Манифест за обявяване независимостта на България

„Фрагментацията на българското общество предполага, че българското общество днес има реална нужда от политици, които да бъдат на висотата на онези български държавници, които са успявали да намерят и изразят адекватно волята на народа“, каза още Дариева.

Целия разговор вижте във видеото.