Европа

Жертви и ранени след мащабни руски удари в Киев и други градове в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Поредна масирана вълна от руски атаки срещу най-малко шест града в Украйна с жертви и над 20 ранени.

Украински представители съобщиха също за експлозии в Харковска, Хмелницка, Ривненска, Виницка, Лвовска и Ивано-Франковска област.

Спасители се опитват да извадят ранени хора изпод развалините на разрушена сграда, след като град Черкаси, в централната цаст на страната беше ударен от руски ракетен удар.

Двама души загинаха в град Херсон след руски обстрел тази сутрин. Други петима бяха ранени, един от които е в тежко състояние. Руските сили обстреляха жилищните квартали на Херсон, съобщиха местните власти.

Рано сутринта в Киев отново се чуха сигнали за въздушна тревога и жителите се насочиха към убежища. При масираната руска атака са се задействали системите за противовъздушна отбрана в Източен и Южен Киев, където бяха нанесени щети на нежилищни сгради, каза кметът Виталйи Кличко. Отломки от ракети паднаха и в центъра на Киев.

Седнахме един до друг и се сгушихме на пода. Седяхме на земята и тогава се чу взрив. След това чухме звук от стъкло. Какво иска Путин от нас. На него нищо не му стига.

Мархарита Молдокова, жителка на Киев

Придвижих се малко по-далеч, за да застана зад две стени и тук чух експлозии. Когато излязох, видях как стената е разбита, а вратата е избита. Всички се спуснахме веднага в подземието, защото беше страшно.

Илия Мелник, студент

Кметът Виталий Кличко заяви, че в Киев са ранени седем души, включително 9-годишно момиче, а някои жилищни и търговски сгради са повредени. Пострадала е също сграда на университет в столицата

Службата за сигурност и военноморските сили на Украйна са нанесли през нощта удар по военновъздушната база "Саки" на окупирания от Русия полуостров Крим и са нанесли "сериозни щети", съобщи източник от украинското разузнаване.