Euronews Сега

ЕС и ООН обединяват сили срещу глобалните проблеми

От Euronews България Euronews България

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, призова за сътрудничество между държавите в борбата с глобални проблеми като пандемията, климатичните промени и войната в Украйна.

В свое изказване в Ню Йорк след среща с председателя на Европейската комисия Гутериш наблегна на значението на партньорството между Евросъюза и ООН.

Нито една държава не може да разреши проблемите сама. Имаме нужда от сътрудничество повече от всякога. И не просто сътрудничество - нуждаем се от свързаност и партньорство между Европейския съюз и ООН, които са в основата на това сътрудничество.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Преди войната Украйна беше сред най-големите износители на жито, царевица и слънчогледово олио. Сега руската инвазия пречи на износа и увеличава риска от глобален недостиг на храна.

Тъкмо се възстановявахме от COVID пандемията, когато Русия започна безсмислената и жестока инвазия в Украйна с ужасни последици не само за украинците, но и с огромни последици в световен мащаб от тази безсмислена война.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Партньорството между Европейския съюз и ООН е важно за справянето със световните проблеми - около това се обединиха председателят на Европейската комисия и генералният секретар на ООН след двудневната среща в Ню Йорк.