Европа

Опозицията в Северна Македония готви масови блокади на пътища

От Euronews България Euronews България

Парламентът в Скопие ще разглежда най-вероятно днес предложението на Макрон в опит за решаване на спора със София. Ако то бъде прието, в страната се готвят блокади, организирани от опозицията.

Планират се едночасови блокади около сградата на правителството и на големите магистрали. В отговор на протестите, министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи подчерта, че нито един документ не отрича македонската идентичност, език и историята. 

Демонстрациите в югозападната ни съседка продължават вече седмица.

„Аз съм македонец. Българите първо трябва да ме признаят като македонец, а после да седнем да разговаряме“, казва за екипа на Euronews Bulgaria в Скопие един от участниците в демонстрациите.

„Това е омраза вече от немощ. Достатъчно е, благодаря! Сбогом, Европо, не ни трябвате! Такава Европа не ни трябва, нито България като приятел не ни трябва. Тя е лъжлив приятел. Приятел на приятел не забива нож в гърба“, казва Сретан Кръстевски.

Според някои от демонстрантите в Скопие българи в РСМ не съществуват.

Тука нема българи, няма и славяни. Ние сме антични македонци. Не сме били никога българи. Потомци на Александър Македонски, на цар Василий, на Гоце Делчев.

участник на протестите в Скопие

Как преминаха протестите снощи и каква е обстановката в момента предава специалният пратеник на Euronews Bulgaria в Скопие Юлиян Стоянов.

Подробности вижте във видеото.