Политика

Премиерът за преговорите с протестиращите: Поемаме ангажименти, само ако можем да ги изпълним

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES (1)

„Всички решения, които бяха взети вчера - и в областта на енергетиката, и на земеделието - съответстват на целите и приоритетите на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва. Обратното. Когато седнахме заедно и обсъдихме с колегите какво ги притеснява и какви могат да бъдат решенията, се оказа, че те могат да бъдат взети така, че да съответстват на интересите на хората, да ги защитават, и да не променят целите и приоритетите, по които работи това правителство“. Това заяви преди правителственото заседание премиерът акад. Николай Денков относно вчерашните преговори с протестиращите зърнопроизводители и земеделци, както и енергетици и миньори.

„Това, което видяхме във вчерашния ден в разговорите и с представителите на земеделците, и на енергийния сектор, е, че напрежението, което всички виждаме и по медиите, и тук на площада, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините“, смята министър-председателят.

„Повечето от исканията са свързани с проблеми, натрупани през последните много години.
Първо искам да благодаря на преговорните екипи за това, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и в резултат имаме решения. Това е начинът да се търсят решения на проблемите – чрез преговори от тези, които действително могат да променят нещата“, допълни премиерът.

Според него „при преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да бъде губещ. Защото от решенията всеки има полза“.

Премиерът даде и пример - „взетото решение, което днес ще реализираме, да бъде отпусната допълнителна помощ от 63 млн. лв. за зърнопроизводителите, са част от общата аграрна политика на държавата. Това, което ще направим, е да ускорим максимално процедурите, така че тези средства да стигнат до земеделците и да могат да ги използват в подготовката на следващата година“.
 
Относно спирането засега на внос на слънчоглед от Украйна той посочи, че по този начин „от една страна да се реализира първо продукцията на българските земеделци, а от друга страна – ние да осигурим необходимата суровина за преработвателите на олио, от което ще печели цялата държава като приходи, и хората, които ще видят олио на поносими цени в българските магазини“.
 
„Нашето правителство ще поема конкретни ангажименти само когато може да ги изпълни. Тези ангажименти ще бъдат оформяни като писмени документи и подписани от представители на правителството, за да е ясно кой е поел ангажимента и как ще го изпълнява“, декларира премиерът.
 
„Това е начинът, по който ще действаме. Всичко останало е популизъм – това е популизмът, който е лъгал хората, и от който те са недоволни“, допълни той.