Euronews Сега

Ключови фигури на торите ще се борят за поста на Джонсън

От Euronews България Euronews България

След като Борис Джонсън обяви, че се оттегля от лидерския пост в Консервативната партия, започва процедура по избор на нов председател. Участниците в надпреварата ще преминат през няколко кръга в зависимост от техния брой, като накрая остават двама кандидати.

Победителят оглавява партията, с което поема и премиерския пост.

Още преди да обяви очаквания от всички ход, започнаха да се спрягат имена на потенциални негови наследници.

Борбата ще бъде продължителна, затова те трябва да се заредят с търпение.

Един от фаворитите е бившият министър на финансите Риши Сунак, който драматично напусна правителството във вторник. Според мнозина, той е очевиден избор за приемник. Но разкрития за данъчните дела на съпругата му и глобяването му за нарушаване на правилата на локдауна могат да се окажат пречка за него.

Лиз Тръс е министър на външните работи, тя бе сред твърдите защитници на премиера, но в четвъртък каза, че е "взел правилното решение".

Друг подал оставка министър - на здравеопазването - Саджид Джавид, също се спряга сред фаворитите за най-висшия пост в партията. В предишната надпревара през 2019 г той попадна във финалната четворка.

 

 

Не мисля, че нещата ще се подобрят за дълго време. Те ще станат още по-лоши преди да почнат да се подобряват. Ще отнеме най-малко 18 месеца до две години, за да станат по-добри.

Франк Томас, търговец

Майкъл Гоув, който бе уволнен от Джонсън като висш министър, отговарящ за жилищното строителство и общностите, е традиционен участник в състезанието за лидер на торите. Бившият журналист от БиБиСи и "Таймс" беше един от най-дълго служилите министри в кабинета на Джонсън, но бе отстранен и наречен "змия" от "Даунинг стрийт" 10.

Бен Уолъс, министър на отбраната и бивш войник, постоянно гради висока репутация, откакто започна войната в Украйна и след като Великобритания обяви рано военна и финансова помощ за Киев. Изследване на "НюГав" го определя за фаворит сред членовете на партията, които могат да заменят Джонсън.

Не е за подценяване и Надим Захауи, който първо отговаряше за ваксините срещу Ковид-19, а след това и за образованието. След оставката на Сунак, Захауи стана финансов министър и веднага призова работодателя си Джонсън да се оттегли.