Европа

Нови цивилни жертви при руски обстрели

От Euronews България Euronews България

Украйна съобщи за нови жертви и ранени при обстрели от руските сили в четвъртък. Трима души са загинали в Харковска област, а още петима са били ранени. "Врагът е взел на прицел жилищни райони и гражданска инфраструктура", заяви областният управител Олег Синегубов.

Защо убиха тези хора? Ужасно е. Повдига ми се. Всяка нощ се будим по 10 пъти и чакаме да започнат да ни обстрелват. Какво правят тези нещастници? Тук има жилищни сгради. Няма нищо друго.

Сергей Першин, жител на Харков

Украинските сили са поставили под натиск Русия в Харковска област, но досега не са постигнали пробив.

В Краматорск и Авдеевка в Донецка област са загинали двама души, а осем са ранени. Според областния управител Павло Кириленко атаките на Русия са насочени само срещу цивилни обекти. Проруските сепаратисти в Донецк заявиха, че един човек е загинал, а 11 са ранени от украински обстрел. Съобщенията от районите на сраженията не могат да бъдат проверени по независим начин. 

Москва е съсредоточила вниманието си върху Донбас и през последните дни прехвърли атаките си предимно към Донецка област, след като до голяма степен пое контрола над Луганска. Чуждестранни анализатори смятат, че Русия ще направи временна пауза в активните бойни действия.

Американският институт за изучаване на войната смята, че руските сили вероятно ще се ограничат до сравнително ограничени по мащаб настъпателни действия, докато се опитват да създадат условия за по-значими офанзивни операции и да възстановят бойната си мощ.